2020. február 16., vasárnap

Hashtag love

#lelkesítő 


…pénteken felrobbant az internet a piros szivecskéktől, throwback cukiságoktól, a keményvonalasak már virágot sem kérnek, legyen inkább valami charity, a bonbon meg úgyis hízlal… az egyházban házasság hete, címpalpok, interjúk, szépek, sikeresek, támogatják egymást, karrier, gyerekek, csók, csok, minden, amit a kortárs trubadúr régóta megénekelt: love is all around us. 
Valóban szép dolog, ha mélységeiben úgy összefonódnak életutak, hogy a felek a legjobbat hozzák ki egymásból, és az elköteleződésük hullámvölgyekben és boldog magaslatokon is megmarad. Nem akarom elvenni a szerelmesek örömét, hálás vagyok, hogy sokan átélik az egymáshoz kapcsolódásnak e csodálatos formáját, de ilyenkor mindig eszembe jut az is, hogy mennyien nem. Ez ugyan egy különálló kérdés, mégis realitás. Sokan nem élik át a szerelem, az összetartozás, az egymás melletti kitartás, a társ támogatásának, jelenlétének, feltétel nélküli elfogadásának ajándékát. Realitás, hogy sokan szenvednek kapcsolataikban, házasságukban, vagy kudarccal hagyták maguk mögött a „happily ever after”-nek indult történeteiket. Vannak, akik elvesztették a társukat, vannak, akik hűtlenek lettek, stb… Az emberi kapcsolatok ezerféleképpen tudnak darabjaira hullani, mert az egyik ember lényének töredékessége kölcsönhatásban a másik ember és a környezet töredékességével (hibáival, önzőségével, rossz döntéseivel, elvárásaival, előítéleteivel, stb…) nagyon sokszor lehetetlenné teszi a kapcsolódást. A szeretet hegyeket mozgató erejének realitása mellett ez is realitás. 

A múlt héten elém került Hóseás könyve. Aki ovasta, tudja, hogy legalább 16+. Azzal a különös isteni utasítással indul, hogy Hóseás vegyen el egy parázna nőt. Meg is történik, ahogyan a parázna nő további hűtlensége is. Ez a próféta igehirdetése, amit Isten rábíz, hogy házasságával prédikálja ki a választott nép viselkedését és azt a fájdalmat, amit a hűtlenségével Istennek okoz. Ebben a szenvedélyes vallomásban azonban mindenhol ott van örök üzenetként, hogy Isten és ember közt a kapcsolódás nem tud ellehetetlenedni, mert Isten nem akarja ezt, és kész odafordulni, újrakezdeni, valahányszor a hűtlen ember belátásra jut. Sok minden másról is beszél még Hóseás, de számomra a legfontosabb üzenete, amit pont ez év február 14-én értettem meg, hogy Isten ismeri a valóságunkat, számol a valóságunkkal és mégis részese akar lenni ennek a valóságnak. Ez egy fontos örömhír a boldogság és a krízisek idején is!

1 megjegyzés:

  1. De jó, hogy ez az írás a FB-n is megjelent - vagy onnan került át ide?! Mindegy is: lényeg, hogy megszületett! :-)

    VálaszTörlés